کنترل دور موتور متناوب- AC Drive


کنترل دور موتور متناوب (AC Drive)
با استفاده از تکنولوژی الکترونیک قدرت یا ادوات کلیدزنی نیم رسانای قدرت، بهره وری و کیفیت فرایندهای صنعتی مدرن بهبود فزاینده ای یافته است. تخمین زده می شود که با استفاده از الکترونیک قدرت، حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد امکان صرفه جوئی انرژی الکتریکی وجود دارد.
مفهوم اینورتر یا کنترلر دور موتور
اینورتر یا درایو AC به دستگاهی گفته می شود که به کمک آن می توان سرعت یک موتور AC سه فاز را کنترل کرد بدون آنکه قدرت و گشتاور موتور کاهش یابد. اینورترها در ظرفیتهای مختلف ساخته می شوند
هم چنین با پیشرفت سریع و کاهش مداوم قیمت ها در عرصه الکترونیک قدرت زمینه برای حضور گسترده آنها در کاربردهای صنعتی، حمل و نقل و حتی خانگی فراهم می گردد.
نیروی محرک بیشتر پمپها، فن ها و یا هر وسیله ای که نیاز به نیروی گرداننده خارجی دارد، معمولاً توسط موتورهای القائی تامین می شود که در دور ثابت کار میکنند. لیکن در سالهای اخیر با پیشرفتهای انجام گرفته در زمینه تکنولوژی الکترونیک قدرت ، استفاده از موتورهای القائی همراه با کنترل کننده دور موتور (AC DRIVE) یا اینورتر رو به گسترش است.
درایوها وسائلی هستند که توان ورودی با ولتاژ و فرکانس ثابت را به توان خروجی با ولتاژ و فرکانس متغیر تبدیل میکنند. باید توجه کرد که دور یک موتور تابعی از فرکانس منبع تغذیه آن است. به همین جهت یک درایو نخست برق شبکه را به ولتاژ DC تبدیل کرده و سپس آنرا با استفاده از یک اینورتر مجددا به ولتاژ AC با فرکانس و ولتاژ متغیر تبدیل میکند. در یک درایو ولتاژ پائین قسمت اینورتر متشکل از سوئیچهای قدرتی است که با سوئیچ زنی متناوب سیگنال خروجی با فرکانس مورد نظر را تولید می کنند. این کلیدها در سالهای اخیر تغییرات تکنولوژیک زیادی پیدا کرده اند. با ورود سوئیچهای قدرتی مانند IGBT که هم توانایی کار در قدرت های بالا و هم سرعت بالای سوئیچ زنی را توأماً به همراه دارد زمینه برای طراحی درایوهای با قیمت مناسب و کارایی بهتر فراهم شد.
مزایای استفاده از کنترل کننده های دور موتورهای الکتریکی
۱- عمر مفید بالا (به دلیل استفاده از مدارات الکترونیک قدرت)
۲- توانائی درایو در بازگرداندن انرژی مصرفی در ترمزهای مکانیکی و یا مقاومت های الکتریکی به شبکه
( بعضاً هزینه انرژی بازیافت شده از این طریق، در کمتر از یکسال معادل هزینه سرمایه گذاری سیستم بازیافت انرژی می شود.)
۳- کاهش جریان راه انداز کشیده شده از شبکه (جریان راه اندازی کمتر از ۱۰ درصد جریان نامی می شود)
۴- کاهش مصرف انرژی در سیستم های دارای فن (در گذشته با وجود موتور های دور ثابت، کنترل جریان سیال با دمپرها صورت می گرفت)
۵- کاهش تنش های الکتریکی (به دلیل راه اندازی و توقف نرم) و در پی آن کاهش تنش های مکانیکی و این خود باعث کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری می شود.
۶- افزایش دامنه تغییرات ممکن برای سرعت موتور نسبت به روش های مکانیکی
۷- اضافه شدن امکانات نرم افزاری برای مدیریت عملکرد کنترل دور
بهینه سازی انرژی درالکتروموتورهای صنعتی با کنترل کننده دور موتور
بهینه سازی انرژی در الکتروموتورهای صنعتی باعث جلوگیری از اتلاف انرژی و پایین آوردن مخارج در اثر اتلاف انرژی می شود. استفاده از کنترل کننده دور موتور یکی از بهترین روشها برای بهینه سازی انرژی در الکتروموتورهای صنعتی است.
درایو چیست؟
درایو یا کنورتور فرکانس و یا کنترل کننده دور موتور برای تنظیم دور الکتروموتورهای Ac (موتورهای سه فاز ) استفاده میگردد. درایوها وظیفه “کنترل دور موتور” را بر عهده دارند. درایوها قادرند دور موتور را از صفر تا چندین برابر دور نامی موتور و بطور پیوسته تغییر دهند.
اینورتر چیست و چه کاربردی دارد؟
اینورتر یا مبدل برق دستگاه الکترونیکی است که جریان مستقیم (DC) را به جریان متناوب (AC) تبدیل می کند. جریان AC تبدیل شده می توانند بر اساس نیاز در هر ولتاژ و فرکانسی باشد که بوسیله ترانسفورماتورهای مناسب و مدارها کنترل می شود.
موتورهای الکتریکی
در این مقاله شما را با انواع موتورهای الکتریکی آشنا می کنیم.موتورهای الکتریکی شامل: موتور DC ، موتور یونیورسال ، موتور AC ، موتور پله ای و موتور خطی است.
جریان مستقیم ولتاژ بالاHVDC یا سیستم های انتقال توان جریان مستقیم ولتاژ بالا، با سیستم های معمول جریان متناوب متفاوت است و به عنوان سیستمی برای انتقال توان های زیاد به کار می رود. این سیستم اولین بار در دهه ۱۹۳۰م در سوئد در ASEA به وجود آمد و اولین نصب تجاری آن در اتحاد جماهیر شوروی بین دو شهر مسکو و کاشیرا و نیز یک سیستم ۱۰ تا ۲۰ مگاواتی در گاتلند سوئد در سال ۱۹۵۴م انجام شد.
بارهای هارمونیکمقدمه: هنگامیکه استفاده از مبدلهای الکترونیک قدرت در اواخر دهه ۱۹۷۰ معمول گردید، توجه بسیاری از مهندسین شرکتهای برق درمورد توانایی پذیرش اعوجاج هارمونیکی توسط سیستمهای قدرت را برانگیخت . پیشبینیهای مأیوسکنندهای از سرنوشت سیستمهای قدرت درصورت اجازه استفاده ازاین تجهیزات انجام گرفت. درحالیکه بعضی ازاین نگرانیها احتمالاً بیش از حد قلمداد گردیدند، ولی بررسی مفهوم کیفیت برق مدیون این افراد بهدلیل پیگیری آنها درمورد این مسئله میباشد.
محصولات › AC Drive
اولین موتور الکتریکی AC در سال ۱۸۹۹ طراحی شد. موتورهای الکتریکی، انرژی الکتریکی را توسط القای الکترومغناطیسی به انرژی الکتریکی تبدیل می کند. مشخصات این موتورها عبارتند از:
- سرعت ثابت(توسط فرکانس منبع تغذیه تعیین می شود)
- گشتاور ثابت
بدیهی است، داشتن سرعت ثابت برای تمام فرآیندها مناسب نمی باشد. بنابراین به یک تنظیم کننده سرعت نیاز است.
ماشین آلات صنعتی، اغلب توسط موتورهای الکتریکی با سرعت قابل تنظیم راه اندازی می شوند. اگر کنترل سرعت برای موتورهای ماشین آلات مورد نیاز باشد، از کنترلهای AC، که درایو AC نامیده می شوند، استفاده می شود.
دایوهای AC سرعت متغیر معمولاً در صنایعی مانند آب و فاضلاب، کارخانه های تولید کاغذ، سیستم های حفاری نفت و معدن و بطور کلی محیطهای پیچیده تر مورد استفاده قرار می گیرند.
The first electrical AC motor was designed in 1899. Electrical motors convert electric energy into mechanical energy by electromagnetic induction. These motors are characterized by:
• fixed speed, determined by the frequency of the power supply
• fixed torque